keskiviikko 26. elokuuta 2015

Turkki osa 3, Sininen moskeija ja Hippodromi


Hagia Sofiaa vastapäätä sijaitsee Sininen moskeija. Näiden suurien rakennusten välissä on aukio nurmikenttineen ja suihkulähteen kera. Päiväsaikaa turisteja kirmailee tällä aukiolla Sultanahmetin sydämessä sankoin joukoin.


Sininen moskeija on Hagia Sofiaa huomattavasti nuorempi rakennus, joka rakennettiin 1600-luvulla sulttaani Ahmed I:lle. Nähtävyyteen ei ole sisäänpääsymaksua, joten suuntasimme moskeijan sisäpihalle etsimään sisäänkäyntiä. Kun saavuimme moskeijan toiselle puolelle, karisi meistä saman tien into mennä katsomaan moskeijaa sisältä. Jono moskeijaan oli järkyttävän pitkä. Palasimme takaisin moskeijan sisäpihalle ihastelemaan rakennusta ulkoapäin ja päätimme palata joku toinen päivä katsomaan moskeijan sisätiloja. No näin ei kuitenkaan käynyt, sillä tähän nähtävyyteen tuntui olevan ainainen jono. 


Jos haluat mennä käymään Sinisessä moskeijassa on muistettava pukeutumissäännöt. 


Sinisen moskeijan vieressä sijaitsee Hippodromi, pitkulainen aukio, jonka keskellä seisoo ylväänä egyptiläinen obeliski. Mutta miksi ihmeessä aukiota kutsutaan Hippodromiksi? 


Aukion nimi Hippodromi juontaa antiikin kreikasta. Kreikankielinen sana hippo tarkoittaa hevosta ja dromos rahtaa. Hippodromi nimeä käytettiin keskiajalla ja antiikin Kreikassa radasta, jolla järjestettiin hevosvaunukilpailuja. Istanbulin Hippodromi rakennettiin 200-luvulla vaunukilpailuja ja muita julkisia tilaisuuksia varten. Katsomoon mahtui jopa satatuhatta katsojaa. Rata tuhoutui, kun kaupunki ryöstettiin neljännen ristiretken aikana, joten nykyisin paikalla on vain aukio obeliskin kera. 

Matka Istanbulissa jatkuu seuraavassa osassa

T. Ape The Bloggaaja

P.S. Muita matkakertomuksia voit lukea klikkaamalla tästä.3 kommenttia:

 1. Milloin tulee seuraava juttu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut, etten huomannut eilen kysymystäni. Eilen tuli tosiaan uusi juttu ja tänään sunnuntaina on tulossa hotelliarvostelu Istanbulista. Mukavia lukuhetkiä. -Ape

   Poista
  2. Korjaan, siis en huomannut eilen kysymystäsi. -Ape :)

   Poista