sunnuntai 23. elokuuta 2015

Turkki osa 2, Istanbulin paras nähtävyys Hagia Sofia


Tämä nähtävyys ansaitsee oman postauksen, sillä onhan Hagia Sofia huisi rakennelma. Päivisin tähän nähtävyyteen oli pitkät jonot, kun turistiryhmät olivat liikkeellä. Me päätimme mennä katsomaan Hagia Sofiaa illemmalla, jotta välttyisimme jonottamiselta ja kyllä, suunnitelma toimi. 


Hagia Sofia on ollut alunperin kirkko, jossa harjoitettiin kristinuskoa, myöhempinä vuosina kirkko muutettiin moskeijaksi ja nykyisin rakennus toimii museona. Sisäänpääsymaksu maksu tähän museoon oli 30 liiraa eli noin 10,50 euroa. 


Hagia Sofia oli lähes tuhat vuotta kristinuskon mahtavin kirkko. Kun vuonna 1453 Konstantinopoli siirtyi turkkilaisen hallintaan, muutti Muhamed Valloittaja kirkon moskeijaksi ja rakennutti rakennuksen kaakkoiskulmaan minareetin. Kolme muuta minareettia lisättiin 1500-luvulla. 


Minä katselin silmät pyöreinä rakennuksen sisätiloja. Kupoli oli valtava ja huisin korkealla. Äiti kertoi minulle, että kupoli on noin 31 metriä halkaisijaltaan ja korkeus on noin 55 metriä, joka vastaa 15 kerroksista taloa. Aika huisia minun mielestäni. 

Moskeijana Hagia Sofia toimi 1935 vuoteen saakka, jolloin Atatürk julisti, että moskeijasta oli tehtävä museo. 


Museon toisesta kerroksesta löytyy mosaiikkeja. Seuraavassa kuvassa on kirkon kuuluisin mosaiikki Deesis 1200-luvulta, jossa keskellä on Kristus, oikealla puolella Johannes Kastaja ja vasemmalla puolella Neitsyt Maria. 


Minun piti välillä istuskella lehtereillä, sillä Hagia Sofiassa sisätiloissa oli aikalailla tassuteltavaa. 
Sisätiloista löytyy myös Pyhän Gregoriuksen pylväs, jota kutsutaan Itkeväksi pylvääksi. Pylväässä on peukalonkokoinen pronssilevyllä päällystetty reikä. Kun reiässä pyöräyttää peukalon, toiveet toteutuvat. No se uskoo, joka haluaa. Ei sillä, etten itsekin olisi siihen tassuani työntänyt. Lisäksi reiän kosteuden uskotaan parantavan silmävaivoja. 
Hagia Sofian edessä on suihkulähde, jossa on illalla vaihtuvat värivalot. Sellainen juttu tällä kertaa, matka jatkuu seuraavassa osassa

T. Ape The Bloggaaja

P.S. Muita matkakertomuksia voit lukea klikkaamalla tästä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti