lauantai 15. elokuuta 2015

Moldova osa 2, pääkaupunki Chișinău, katukuvia ja nähtävyyksiä


Kolmena päivänä kuljimme Chișinăun katuja ristiin ja rastiin. Karttana meillä oli hotellilta saatu valokopio, johon oli merkattu nähtävyyksiä. Yritimme katsella, jos löytäisimme jostain turistikartan, mutta minkäänlaista turisti-infoa ei sattunut meidän kohdalle. 


Chișinău oli osittain sitä mitä olin odottanut. Kaupungissa näkyi stalinistinen arkkitehtuuri, ränsistyneitä rakennuksia ja pala Neuvostoliittoa. Pääkadulta löytyi McDonalds, mutta saman kadun kulmaan oli laitettu tori pystyyn. 


Osa pääkadun rakennuksista oli huonossa kunnossa, mutta saman kadun varresta löytyi kauniita ja hyvin restauroituja rakennuksia. 


Rahanvaihtopisteitä tuntui olevan joka kadun kulmassa. 


Mutta mitkä asiat Chișinăussa yllätti? Edullinen hintataso, iso 0,5 litran olut maksoi pääkadulla 0,80 euroa. Muita yllättäviä asioita oli hyvä palvelu, englanninkielen taito ja laadukkaat ruokapaikat.  


Pääkadulla näkyi muutama kerjäläinen, mutta muuten keskustassa kävellessä ei voinut käsittää, että olimme Euroopan köyhimmässä maassa. 


Tietopaketti Chișinăusta: 

* Moldovan pääkaupunki, josta käytetään myös venäjänkielistä nimeä Kishinev

Chișinău on perustettu 1436

* Kaupunkiin iski maanjäristys vuonna 1940 ja kaupunki rakennettiin uudelleen 1950-luvulla neuvostoliittolaiseen tyyliin.  

* Keskustaa halkoo suuri bulevardi nimeltään Stefan cel Mare 

* Pääkadun varrelta löytyy myös kaksi puistoaluetta 

* Vuoden 2011 virallisen arvion mukaan kaupungissa on 664 700 asukasta ja Chișinău kunnan alueella 789 500 asukasta.Pääkatu Stefan cel Mare oli kyllä huisin pitkä ja leveä katu. Kyllä siinä oli pienellä apinalla tassuttelemista. 


Pääkadun varrelta löytyi riemukaari ja kirkko. 


Ja pienen matkan päässä riemukaaresta komeili Ștefan cel Maren eli Tapani Suuren patsas. Siis Tapani on tuolla minun takana.


Patsaan takana oli viihtyisä Ștefan cel Maren puisto.


Puistossa oli myyntipisteitä, lapsille karuselli ja hassuja sähköisiä ajoneuvoja, joilla ihmiset saivat huristella puistossa. Kun palasimme puistosta pääkadulle, siirryimme tien toiselle puolelle, sillä halusimme käydä katsomassa riemukaara tarkemmin. Riemukaarta vastapäätä oli valtava neuvostoajan rakennus.


Minulle jäi epäselväksi mikä tuo valtava rakennus oli, mutta joku huisin tärkeä rakennus sen täytyy olla, koska se oli niin suuri. 


Chișinăusta löytyy myös museoita, tarjolla olisi ollut mm. sotamuseo, taidemuseo ja historiallinen museo, mutta meiltä jäi museot tällä reissulla väliin. Perjantaina yritimme mennä yhteen museoon, mutta sehän olikin juuri perjantaina kiinni. No aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta. 


Lauantaina viettäessämme aikaa kaupungilla näimme monta hääparia, jotka kävivät kuvauttamassa itseään kaupungilla. 


Löysimme myös vahingossa suuren puistoalueen ja järven kaupungin laitamilta.


Rannan toisella laidalla näkyi todellinen yllätys. Chișinăussa oli uimaranta, tätä en olisi arvannut etukäteen. 


Kaupungilla kävellessä näin kummallisen tilaisuuden. Hassunnäköinen mies piti puhetta aukiolla. 


Ja kansa oli kokoontunut kuulemaan häntä lippuineen. Ensin luulin, että kyseessä oli kansankiihotustilaisuus, mutta kun katsoin tilanne tarkemmin, saattoi olla kyseessä myös elokuvan kuvaukset. 

Lauantaina kävin vielä kurkkaamassa ostoskeskus Mall Dovaa, sillä en ollut löytänyt kaupungilta yhtään postikorttia. Ostoskeskuksessa ei ollut mitään ihmeellistä, ihan perus ostoskeskus, joka olisi voinut olla missä tahansa Euroopan pääkaupungissa. Ostoskeskuksesta löytyi vaateliikkeitä, ruokakauppa, kahviloita, pikaruokapaikkoja ja ravintoloita. Ihmisiä ostoskeskuksessa oli vähän, ehkä harvalla paikallisella on varaa käydä ostoksilla Mall Dovassa. 


Aluksi luulin, että tästäkään paikasta ei löydy postikortteja, mutta juuri ennen poistumista ostoskeskuksesta löysin alakerrasta myyntitiskin, jossa oli postikortteja. Matka jatkuu seuraavassa osassa valtavaan Cricovan viinikellariin. 


T. Ape The Bloggaaja

P.S. Muita matkakertomuksia voit lukea klikkaamalla tästä.
8 kommenttia:

 1. Mielestäni tämä juttujen kirjoitusväli on mennyt turhan harvaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta, otetaan huomioon. Minulla on tosiaan ollut hieman kriisi viime viikkoina menossa, olen miettinyt jatkanko blogin kirjoittamista. Mutta toistaiseksi juttuja on vielä tulossa. -Ape :)

   Poista
 2. Hyvä Anonyymi, jos luettavaa on mielestäsi liian vähän :-) - niin tässä olisi tarjolla lisää juttuja Moldovasta. Ei tosin Apen kokemina. Mutta ehkä Ape on ollut väsynyt, olihan tuo pääkatu aika rankka kävellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Pirkko, kiitos linkityksestä. Piti käydä itsekin lukemassa tuo juttu, vaikka luin sen jo ennen lomaa. Ollaan käyty sitten samassa viinikellarissa tassuttelemassa ja Putinin viinejä ihmettelemässä. -Ape :)

   Poista
 3. Mua ei haittaa vaik et kauheen usein kirjottais, mut sun blogii on niin ihana lukee ja piristyy aina. :) Ja tolle anonyymille, et Ape varmaa saa ite päättää kuin usein omaa blogiisa kirjoittaa. (:

  Ape vastasin mun omas blogis muute sun kommenttii, kun huomasin tänään vasta. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riikka palautteesta, kiva kuulla et pidät kirjoituksistani, se lämmittää pienen apinan mieltä ja antaa voimia bloggaamiseen. Otan myös mielelläni vastaan korjaavaa palautetta ja kehitän blogiani kommenttien perusteella. Lukijan (anonyymin) palaute oli miestäni niin korjaavaa kuin positiivistakin, joten en pahoittanut ollenkaan siitä mieltäni.

   Olen itse opettanut lukijat siihen, että julkaisen useasti tekstejä, joten ymmärrän lukijan kommentin. Otin myös palautteen positiivisena, sillä onhan se ihanaa, että joku käy päivittäin lukemassa blogiani. -Ape :)

   Poista
  2. Aa, okei ! :D No mut hyvä et otit sen sillai, mäki käyn aika usein sun blogii kattomas ja lukemas. :)

   Poista
  3. Kiva kuulla, että sinäkin käyt kurkkimassa blogiani usein -Ape :)

   Poista