sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Vinkkejä bloggaamiseen!

Elämäni ja vapaa-aikani on vallannut matkailun lisäksi matkablogini. Olen kirjoittanut blogiani noin vuoden ja neljä kuukautta melko aktiivisesti. Ennen kuin aloitin kirjoittamaan blogiani, en juurikaan lukenut muita blogeja, eikä minulla ollut ymmärrystä, kuinka paljon aktiiviseen blogin kirjoittamiseen menee aikaa. Minulta on usein kysytty paljonko käytän aikaa blogini kirjoittamiseen. Tarkkaa vastausta minulla ei ole, mutta voin sanoa, että paljon. Aika ei tosin kulu pelkästään kirjoittamiseen. Mutta mihin kaikkeen aika kuluu? Valokuvaukseen, kuvien valintaan, sosiaalisen median päivityksiin, verkostoitumiseen, markkinointiin, analytiikan seuraamiseen, blogin ulkoasun muokkaukseen ja tietojen hakemiseen. 

Mutta älä nyt säikähdä, jos suunnittelet bloggaamisen aloittamista, eihän tuota kaikkea heti alkuun tarvitse tehdä kun aloittaa kirjoittamisen. 

Tarkoitukseni oli kirjoittaa vinkkejä bloggausta suunnitteleville, mutta tekstiä kirjoittaessani huomasin, että osa vinkeistä sopii myös kokeneillekin bloggajalle. 

Seuraavana 21 vinkkiä bloggaajille ja blogin kirjoittamista suunnittelevalle. 

1) Mieti blogin nimi huolella. 

Blogin nimi on hyvä olla sellainen, että myös muiden on helppo muistaa se. On myös hyvä, että blogisi nimi erottuu muista blogeista. Oman blogini nimi oli aluksi Matkamuistoja maailmalta. Parin kuukauden jälkeen huomasin, että nimi ei ole toimiva ja vaihdoin blogini nimeksi Apen matkat. 2) Kirjoita aiheesta joka on sinulle tärkeä. Itse kirjoitan matkailusta, koska matkailu on suuri intohimoni. Kirjoittamisen täytyy tuntua hyvältä, väkinäisestä kirjoittamisesta ei tule mitään. 


3) Ensimmäiset julkaisut jännittää ja huolestuttaa. 

Minua jännitti suuresti, kun julkaisin ensimmäisiä juttuja. Mitähän kirjoituksistani pidetään? Ketkä kaikki blogiani lukee? No tämä huoli karisi aika äkkiä, kun tajusin, että Suomessa on yli 60 tuhatta blogia. Nykyisin huoli on, että miten tavoitan kaikki, jotka voisivat olla kiinnostuneita jutuistani. Mutta muista kuitenkin, että blogiasi saattaa lukea kuka tahansa, joten kirjoita blogiisi vain juttuja, joita voit kertoa muutenkin julkisesti. 


4) Anna persoonasi näkyä ja mieti millä keinoin voit erottautua muista blogeista. Älä kopioi muiden tekstejä tai muiden persoonaa, ole oma itsesi. 
5) Liitä blogisi erillaisiin virtuaalisiin verkostoihin, jotta blogisi löydetään. Osaan verkostoista on pääsyvaatimukset, mutta osaan voi linkittää blogin suoraan. Seuraavana muutama verkosto.


5.1. Blogipolku

5.2. ParisRio (matkablogit)  

5.3. Bloglovin 

5.4. Suomen parhaimmat matkablogit 


6) Sosiaalinen media (SoMe) 

Perusta blogillesi Facebook-sivu ja Instagram-profiili. Muita sosiaalisen median verkostoitumis- ja markkinointivälineitä on Google+, Twitter ja Pinterest. Seuraavista linkeistä pääset katsomaan minun profiilejani.

6.1.  Facebook

6.2.  Instagram  (apen_matkat)

6.3.  Twitter

6.4.  Pinterest

6.5.  Google+

Seuraajia ei kuitenkaan ilmesty ihan itsestään. Voit aloittaa esim. kutsumalla Facebook-kaverisi tykkäämään sivusta. Kaikkia sosiaalisen median välineitä ei tarvitse ottaa heti haltuun, itsellänikin on vielä opeteltava kuinka hyödyntää Twitteriä, Pinteristiä ja Google plussaa. Snapchat on mietinnän alla. 


7) Markkinoi blogiasi. Jos haluat blogillesi näkyvyyttä, ei riitä, että blogissasi on hyviä tekstejä ja loistavia kuvia. Kuten aiemmin kerroin, niin Suomessa on yli 60 tuhatta blogia. Markkinointi ei ole sinun juttusi? No niinpä! Ei ole minunkaan juttuni, mutta aika voi muuttaa ihmistä. Pitää vaan aloittaa blogin markkinoiminen, kyllä se siitä ajan myötä helpottuu.  

Mutta miten blogia voi markkinoida? 

Kerro blogistasi kavereillesi. Kirjoita heille blogin nimi muistiin, sillä eihän sitä kukaan muuten muista. Voit tietysti lähettää myös suoria linkkejä blogiisi vaikka Facebookin tai sähköpostin välityksellä. Muista kuitenkin, että kaikki ystäväsi eivät ole kiinnostuneita blogistasi, joten älä kiusaa heitä loputtomiin. 


8) Ota palaute vastaa ja kehitä blogiasi. Kukaan ei ole täydellinen, aina on kehitettävää. Jos et saa palautetta, pyydä sitä kavereiltasi. Kerro ettet ole hakemassa kehuja, vaan pyydä, että he kertovat rehellisesti mikä blogissa on hyvää ja huonoa. Täytyy kuitenkin muistaa, että ihmiset on erilaisia ja yhden ihmisen antama palaute ei ole koko totuus. 


9) Muista mobiililaitteet. Ihmiset käyttävät yhä enemmän tabletteja ja älypuhelimia. Tarkista miltä blogisi näyttää eri älylaitteilla. Itse kirjoitan tekstini suurella fontilla, jotta blogiani olisi helppo lukea myös älylaitteilla. 


10) Kommentoimalla muiden blogeja voit kiinnittää huomiosi omaan blogiisi. Itse en tätä toimintaa harrasta, mutta varmaan toimiva systeemi.


11) Selvitä mille alustalle haluat blogisi perustaa. Tästä en osaa antaa sinulle vinkkejä, sillä en osannut ottaa tätä asiaa huomioon perustaessani blogia. Ainut selvä asia minulle oli, kun perustin blogini, että en halua perustaa blogiani paikkaan joka on täynnä mainoksia. 

Itse käytän blogini kirjoittamiseen Googlen bloggeria, en pysty sanomaan kuinka hyvä alusta on, sillä minulla ei ole kokemusta muista alustoista. Muutama asia minua kuitenkin ärsyttää tässä alustassa. En saa muokattua etusivua mieleiseksi, kehitystä kaivattaisiin tähän alustaan. Toinen ärsyttävä asia on, että sivusto ei toimi responsiivisesti, niin että se muokkautuisi nätisti kaikkiin älylaitteisiin, vaikka älypuhelimella pystyykin lukemaan mobiiliversiota. 


12) Älä kirjoita liian pitkiä juttuja. Tutkimusten mukaan ihmiset eivät jaksa lukea kovinkaan pitkiä juttuja verkossa. Jaa postauksesi useampaan osaan. Näin palvelet kaikkia lukijoita, sillä ne jotka jaksavat lukea pitkä juttuja blogeista, voivat jatkaa jutun lukemista seuraavasta postauksesta. Tärkeää on kuitenkin linkittää juttu seuravaan postaukseen, no miksei myös edelliseen postaukseenkin. Lopuksi voit tehdä yhteenvedon samaan aiheeseen kuuluvista postauksista. 


13) Kirjoita erilaisia juttuja ja seuraa analytiikasta mitkä jutut toimivat. Kaikki lukijasi eivät ole kiinnostuineita kaikista jutuistasi, mutta kirjoittamalla erilaisia juttuja, voit saada laajemman lukijakunnan. 


14) Jos haet blogisi jutuille näkyvyyttä provosoinnilla, varaudu siihen, että saatat saada melko ikäviäkin kommentteja. 


15) Kirjoita blogia pitkäjänteisesti. Blogisi ei tule saamaan näkyvyyttä suuren yleisön keskuudessa yhdessä yössä. Saattaa kulua jopa vuosi, ennen kuin alat saavuttamaan näkyvyyttä lukijoiden keskuudessa. 


16) Panosta blogisi kuviin. 

Ota paljon kuvia ja laita blogiisi vain parhaimmat. Itselleni kuvat ovat hyvin tärkeitä, sillä olen visuaalinen apina. 
17) Auta muita bloggaajia. 

Älä panttaa tietojasi vaan ja ne muille bloggajille. Näin saat myös lukijoita blogillesi. Tämä postaus on yksi esimerkki siitä, kuinka voit auttaa toisia bloggaajia. Mutta muitakin tapoja myös on. Esimerkiksi jos joku matkabloggaaja kyselee blogissaan vinkkejä Meksikoon, voin linkittää hän blogin kommenttikenttään oman postaukseni Meksikosta. 

18) Verkostoidu muiden bloggaajien kanssa. 

Itselläni on tässä asiassa vielä kehitettävää. Olen tutustunut muutamaan bloggaajaan virtuaalisesti esim. Suomen parhaimpien matkabloggaajien kautta. Yhden matkabloggaajan tunnen henkilökohtaisesti ja hänen kanssaan keskustelen aika ajoin bloggaamisesta ja siihen liittyvistä asioista. 

19) Tee blogillesi esittelysivu, jossa kerrot itsestäsi ja blogistasi. Minä tajusin tehdä tällaisen sivun vasta vuoden bloggaamisen jälkeen ja silloinkin palautteen johdosta. Pääset katsomaan minun esittelysivua klikkaamalla tästä

20) Muista, että bloggaaminen on jatkuvaa uuden oppimista ja siksi myös niin mielenkiintoista. Älä siis jämähdä paikallesi vaan kehitä blogisi ja hae jatkuvasti uutta tietoa bloggaamisen tueksi. 

21) Huolehdi siitä, että kirjoittamasi jutut on helposti löydettävissä blogista. Itselläni on tässä vielä parannettavaa. Tällä hetkellä blogistani löytyy linkkejä postauksiin (läppärillä ja tabletilla lukiessa) ylävalikosta, vasemmasta palstasta ja alatunnisteesta. 

Ajatukseksi oli kirjoittaa vielä bloggaamisen hyödyistä ja iloista, mutta jätetään se nyt toiseen kertaan. Jos jaksoit lukea tämän jutun loppuun saakka, saatoit huomata, että rikoin jo yhtä säännöistä. Kirjoitin liian pitkän jutun. Mikäli luit juttuni loppuun, tekisitkö minulle palveluksen. Kirjoitatko kommenttikenttää "Juttu luettu", niin näkisin, että jaksaako joku oikeasti lukea jutun loppuun. Kommentti-kenttään voi kirjoittaa myös anonyymisti. 

T. Ape The Bloggaaja

P.S. Matkakertomuksia voit lukea klikkaamalla tästä.27 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Oooo! Kiitos kommentista. -Ape :)

   Poista
  2. Hyviä vihjeitä ja olet loistava kertoja ja kuvaaja!

   Poista
  3. Hyviä vihjeitä ja olet loistava kertoja ja kuvaaja!

   Poista
  4. Kiitos Marjatta! Palautteesi lämmittää pienen apinan sydäntä. -Ape :)

   Poista
 2. Juttu luettu, hyvin jaksoi :)
  Blogien maailma on minulle outo, en ole tätä aiemmin lukenut niitä. Pidän matkustamisesta, ja on hauska lukea ja katsoa kuvia maailmalta. Lisäksi Ape on niin söpö :) Joten kiitos vaan nojatuoli matkoista ja turvallisia uusia matkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, kiva kuulla, että viihdyt juttujeni parissa. Pian on tulossa uusia matkakertomuksia. -Ape

   Poista
 3. Luettu. Pidän pitkistä jutuista (ei tämä niin kovin pitkä ollut).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, taidan kuulua itse niihin lyhyiden juttujen lukijoihin. Kuvien katselu on enemmän minun juttuni, sillä olen aika vilkas apina. ;) -Ape

   Poista
 4. Juttu luettu, hyviä vinkkejä on..

  Helena/Mahoton reissaaja-blogista

  VastaaPoista
 5. Olet Sinä kiltti pieni apina, kun haluat auttaa muitakin!
  Itse kävin ihan parilla kurssillakin kun sapattivapaalla oli aikaa ja jos haluat lukea niistä, niin tässä pari linkkiä: Bloggarin ABC ja Blogikuvaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Taidat olla itsekin aika kiltti, pitää käydä kurkkaamassa jutut. -Ape

   Poista
 6. Kiitos Ape, hyvä teksti! Olen samaa mieltä oikeastaan kaikesta. Tämä oli oikein hyvä listaus ystävällisen opastavasti kirjoitettuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Panu! Kiva kuulla kollegan mielipide. -Ape

   Poista
 7. Kiitos hyvästä blogista! Olet löytänyt hyvä konsepti!!

  VastaaPoista
 8. Luettu ja eihän tuo liian pitkä ollut mielestämme, mutta on se totta, että teksti pitäisi pystyä pitämään napakkana.

  VastaaPoista
 9. Juttu luettu, oikein hyviä vinkkejä! :)

  VastaaPoista
 10. Juttu luettu! Taidankin ryhtyä bloggaajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Hieno juttu, ei muuta kuin bloggailemaan. -Ape :)

   Poista
 11. Luin myös tämän jutun, loppuun asti. Ja tykkään Apen tyylistä kirjoittaa aika lyhyitä juttuja ;-) Jatka siis samaan malliin.

  VastaaPoista