torstai 14. toukokuuta 2015

Malta, osa 9, Valletta

Aloitimme kävelykierroksen Vallettan bussiasemalta. Oppaat kertoivat meille tietoja, mutta en kyllä muista yhtään, mitä he kertoivat. 


Mutta tässä oma tietopakettini Vallettasta, vaikka oppaat luultavasti kertoi ihan samat asiat: 

Valletta ei ole Maltan suurin kaupunki, mutta se on maan pääkaupunki ja kätkee sisälleen paljon historiaa sekä nähtävyyksiä. Asukkaita kaupungissa on noin 9000. 

Ennen vuotta 1565 Vallettan kaupunkia ei vielä ollut, niemimaalla jolla kaupunki nykyisin sijaitsee oli vain St. Elmon -linnake. Vuonna 1565 Maltan ritareilla oli suuri yhteenotto turkkilaisten kanssa. Turkin Sulttaani Suleiman II Suuri hyökkäsi Maltalle 30 000 miehen voimin. Malta selvisi tästä Suuresta piirityksestä voittajana. Suuri Piiritys johti nykyisen pääkaupungin Vallettan rakentamiseen, koska ritarit halusivat aloittaa uuden kaupungin rakentamisen puolustuksen turvaamiseksi.

Paavi lähetti italialaisen arkkitehdin Francesco Laparellin johtamaan kaupungin suunnittelua. Avukseen Laparelli sai maltalaisen Girolamo Cassarin, joka suunnitteli useimmat kirkot ja palatsit. 

Vallettan parhaat nähtävyydet oli mielestäni suurmestareiden palatsi, Pyhän Johanneksen katedraali, ylempi Barrakka-puutarha ja puutarhan näköalatasanne. Kerron näistä nähtävyyksistä myöhemmissä osissa. 

Bussiasemalta matka jatkui kaupungin portille. 


Istuin hetken vallihautojen luona, sillä oppaat kertoivat meille taas tietoja kaupungista ja yllätys, yllätys, minulta meni tälläkin kertaa kaikki tieto toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Aivoni taisi olla ylikuormittuneet kaikesta saamastani tiedosta. Pääportin jälkeen näkyi jotain tuttua. Jaahas, "laaturuokaa" oli tarjolla. 


Kun pääsimme kaupungin pääkadulle, oli katu täynnä turisteja. Olin hieman hämmästynyt tilanteesta, koska en ollut ajatellut, että Maltalla olisi niin paljon turisteja. 


Matka jatkui pääkatuja pitkin turistikauppojen ohi. 


Valletta näytti kauniilta ja rakennukset tuntuivat huokuvan historiaa. 


Pysähdyimme arkeologisen museon kohdalla. Mitä? Ei, ei mennä sisään, ulkonahan paistaa aurinko. Mutta eihän kukaan minun huutoani kuullut, astuimme sisään arkeologiseen museoon. Matka Vallettassa jatkuu seuraavassa numerossa.

T. Ape The Bloggaaja

P.S. Muita matkakertomuksia pääset lukemaan klikkaamalla tästä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti