torstai 28. toukokuuta 2015

Malta, osa 21, Marsaxlokkin kalastajakylän markkinat ja perinteisiä luzzuja

Tänään meillä oli ohjelmassa tutustuminen Marsaxlokkin kalastajakylään, veneajelu Blue Grotton luolissa ja piipahdus kylässä, jonka nimi on Qrendi.

Minibussi tuli hakemaan meitä hotellilta kello 9:20. Ajoimme pienen matkan kohtaamispaikkaan, jossa vaihdoimme suurempaan bussiin. Vaihtopaikalla meitä oli vastassa matkanjohtajamme Arja, johon olin tutustunut jo edellisen päivän retkellä Gozon saarella.


Matkanjärjestäjän kuvauksessa luki, että Marsaxlokk on idyllinen kalastajakylä. No idyllisyydestä ei ollut tietoakaan, sillä tämä kylä oli tupaten täynnä turisteja sunnuntaina. Monta isoa bussilastillista turisteja oli tuotu Masaxlokkin markkinoille samaan aikaan. 

Ehkä kylän idyllisyyden näkee jonain muuna päivänä paremmin kuin sunnuntaina markkinoiden aikaan tai jos kylään suuntaisi aamutuimaan ennen kuin muut turistit ehtivät paikalle, ehkä silloin voisi kokea kalastajakylän idyllisyyden.  


Ensimmäisessä myyntipisteessä oli tarjolla paikallisia herkkuja. Myös maistiaisia oli tarjolla. No minähän kävin tietysti maistamassa niitä, aika makeilta herkut maistuivat.  


Lähdin tassuttelemaan äidin ja Raijan kanssa markkinoille, joka oli täynnä turisteja. No eihän pienen apinan hermo tällaista kestä. 


Poistuimme markkinoilta ja jatkoimme kävelyä hieman väljemmillä vesillä. 


Katsellen kadulta käsin markkinoilla olevaa ryysistä. 


Saavuimme ensin Masaxlokkin aukiolle. 


Josta jatkoimme kävelyä rantaa pitkin eteenpäin. 


Tilanne alkoi hieman rauhoittua, kun pääsimme pois markkina-alueelta.

Meressä oli kauniin värisiä kalastusveneitä. Alla olevassa kuvassa olevaa kalastusvenettä kutsutaan nimellä luzzu ja se on perinteinen maltalainen kalastusvene.  


Minä ihastelin kauniin värisiä veneitä. 


Mutta sitten piti taas hetki keskittyä tärkeään hommaan. Ensin piti sukia hieman turkkia, jotta näyttäisin hyvältä kuvassa. Tämän jälkeen otin valokuvausilmeen, jotta äiti sai otettua minusta turistikuvan. 


Kyllä tämä julkkiksen elämä on välillä rankkaa. Aina pitää olla edustuskelpoisen näköinen, jotta äiti saa otettua minusta hyviä kuvia. Mutta mitäpä minä en tekisi blogini lukijoiden eteen.

Huomasitko aiemmasta kalastusveneen kuvasta, että veneen keulassa oli silmä. Jos et huomannut, niin kurkkaa kuvaa uudelleen. 

Löysin saman silmän koriste-esineenä kaupasta. Mutta mikä silmä on kyseessä? 


Luzzujen keulassa oleva silmä on Osiriksen silmä (Eye of Osiris). 

Silmä suojelee venettä ja kalastajaa meren vaaroilta. Mutta kuka sitten on Osiris?

Osiris oli muinaisen Egyptin mytologian yksi tärkeimmistä jumalista ja hänen silmä symboloi mm. hyvän voittoa pahasta ja suojelee pahoilta hengiltä. 

Päätimme äidin ja Raijan kanssa rohkaistua ja mennä takaisin markkinoiden vilinään. Myynnissä oli mm. leivonnaisia, joista olisi saanut myös maistiaisia. 


Minä huomasin hienoja vaaleanpunaisia leivonnaisia, mutta ostokset jäivät tekemättä. Sää oli sen verran lämmin, että syöminen ei houkuttanut. 


Markkinoilta löytyi paljon muutakin. No kalaa tietenkin, kun kalastajakylässä olimme. 


Sekä kummallisen näköisiä eläimiä. Luulen, että tuo lähimpänä oleva eläin on lehmä, mutta nuo kaksi muuta pistää kyllä miettimään. Olisikohan nuo kaksi muuta aasi ja poro? 


Nyt oli markkinakiintiö täynnä ja oli aika palata takaisin bussille. Mitään ostoksia emme tehneet markkinoilta. 


Kalastajakylästä jatkoimme matkaa pieneen kylään nimeltä Qrendi. Matka jatkuu seuraavassa osassa

T. Ape The Bloggaaja

P.S. Muita matkakertomuksia pääset lukemaan klikkaamalla tästä.4 kommenttia:

 1. Kävimme aikoinaan tuossa kalastajakylässä ihan tavallisella reittibussilla La Vallettasta ja jäimme paitsi (nyyh nyyh ?) markkinavilinästä ja "jouduimme" vaan yksiksemme ihastelemaan idyllistä kalastajakylää.

  Nuo värikkäät veneet ovat kyllä hienoja, edelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin tosi yllättynyt miten paljon turisteja oli, ei siis pelkästään tässä kylässä, vaan yleensäkin Maltalla. No mutta, olihan kokemus tuokin. :D Aikasin aamusta olisi varmaan kiva mennä tähän kylään, kun kalastajat palaavat satamaan.

   Veneet olivat kyllä hienoja!

   Poista
 2. Kun katsoo kaikkia noita palmupuita ja turkoosinväristä vettä, alkaa todella tehdä mieli lentää etelään nauttimaan auringosta. <3 Mielenkiintoinen juttu nuo silmät veneissä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti katsoa itsekin kuvia tarkemmin, en ollut huomannut kuvissani palmuja. Meillä on äidin kanssa koko ajan matkakuume, ihan hirveä tauti. :) -Ape

   Poista