lauantai 16. toukokuuta 2015

Malta, osa 11, Suurmestarien palatsi, Valletta

Arkeologisen museon jälkeen kävelimme pienen matkan Vallettan pääkatua eteenpäin ja saavuimme Suurmestareiden palatsille. Ensin minua harmitti, että taasko me menemme sisään pois auringonpaisteesta, mutta kun pääsin sisälle, olin iloinen, että minut tuotiin juuri tähän nähtävyyteen. 


Tämä nähtävyys sijaitsee keskellä Vallettaa ja on käymisen arvoinen. 

Saavuimme ensin asehuoneen käytävälle ja minä olin heti vakuuttunut, että tähän nähtävyyteen kannatti tulla. 


Mutta ketäs nämä suurmestarit oikein olivat olleet? 

Johanniittaritareiden historia ei suinkaan ala Maltalta, niin kuin moni saattaa luulla. Ritarikunnan historia alkoi noin vuonna 1050, kun italialaiset perustivat majapaikan Pyhään Maahan auttaakseen köyhiä. Myöhempinä vuosina menestyksellisen ristiretken jälkeen järjestö muuttui sotilaalliseksi.

Ritarit joutuivat vetäytymään 1200-luvulla turkkilaisten valloituksen johdosta Jerusalemin kuninkaiden kanssa ensin Aakkoon ja Kyprokselle vuonna 1310 Rodokselle. 

Ritarikunta muutti Kreetan kautta Maltalle 1530. Suurmestari oli ritarikunnan ehdoton johtaja. Suurmestareita oli Maltalla 68 vuosien 1530 - 1798 välillä, josta 44 oli ranskalaisia. 


Ritarikunnalla ei näyttänyt olevan pikkurahasta pulaa, mietin minä, kun katselin hienoja maalauksia ja saleja. 


Käytävillä seisoi vartijoita, mutta minusta tuntuu, että vartijat olivat nukahtaneet. 


Ihan oikeasti, katso nyt! 


Jätin nukkuvan vartijan nukkumaan ja jatkoin matkaa. Saavuimme valtaistuinsaliin, jota sanotaan palatsin hienoimmaksi huoneeksi. No siitä voi tietysti olla montaa mieltä. Valtaistuimen yläpuolelta löytyy Maltan vaakuna ja seinillä on kuvakertomus Suuren piirityksen tapahtumista. 


Matka jatkui punaisen huoneen ovelle. Punaisessa huoneessa katon rajassa on maalauksia ritarikunnan elämästä. 


Ritarikunnan ylellinen elämä Maltalla tuli päätökseen vuonna 1798, kun Napoleon valloitti Maltan ja ritarikunta pakeni maasta. 


Jos matkustat Maltalle, niin suosittelen sinulle ehdottomasti tätä nähtävyyttä. 


Matka Suurmestareiden palatsilta jatkui näköalapaikalle Ylä-Barrakan puutarhalle, jossa pääsimme ihastelemaan maisemia näköalapaikalta. Matka jatkuu seuraavassa osassa

T. Ape The Bloggaaja

P.S. Muita matkakertomuksia pääset lukemaan klikkaamalla tästä.1 kommentti: