tiistai 31. maaliskuuta 2015

Ateena, Akropolis ja muita antiikin aarteita

Yleislakkoja, talousongelmia, mielenosoituksia, antiikin aarteita ja hyvää ruokaa, siitä on nykypäivän Ateena tehty. 


Uskaltaako Ateenaan mennä? No tämän tietysti päättää jokainen itse. Äitini kävi Ateenassa kesällä 2013, eikä matkassa ollut sen kummempia mutkia. 

Kun äiti oli lähtemässä tälle reissulle, uutisissa kerrottiin Ateenassa olevan yleislakko ja mielenosoituksia. Tämä asia hieman huolestutti, mutta todellisuudessa lakon vaikutukset olivat pienet. Lentokentältä keskustaan menevä metro oli poissa käytöstä, mutta äiti ja reissulasse olivat alunperinkin aikonut tulla lentokentältä taksilla, joten tämä ei haitannut. 

Muutamia mielenosoittajia näkyi Syntagman aukion lähellä, mutta ei mitään suurta joukkoa. Ateenassa oli ihan turvallinen olo. 

Ateenan tärkein ja pakollinen nähtävyys on Akropolis. Muinainen kaupunki sijaitsee 90 metriä ylempänä Ateenan keskustaa, jota kuvastaa myös muinaisen kaupungin nimi. Sana akro tarkoittaa korkeinta ja polis kaupunkia. Kyseessä on siis korkein kaupunki. 


Huipulla sijaitsee Akropoliin suurin ja kuuluisin rakennus Parthenon (yllä olevassa kuvassa). Jumaltarustot tekevät antiikin kreikasta erityisen kiinnostavan. Vaikka jumaliin ei uskoisikaan, ovat jumaltarustot mielenkiintoista luettavaa.

Parthenon oli omistettu viisauden ja oikeudenmukaisuuden jumalattarelle Athenelle. Rakennus on yksi hienoimpia arkkitehtuurin luomuksia. Parthenonissa ei ole yhtään suoraa linjaa, mutta näköharha saa rakennuksen linjat näyttämään suorilta. 

Seuraavassa kuvassa on Erekhtheionin temppelin eteläseinä, jota koristaa karyatidit eli naisen muotoiset pylväät. 


Temppelissä olevat karyatidit ovat tosin jäljennöksiä, alkuperäisistä yksi on British Museumissa, neljä Akropoliin museossa ja yksi on kadonnut teille tietämättömille. 

Akropoliille kannattaa suunnata heti aamusta, sillä puolen päivän aikaa nähtävyys on jo täynnä turistiryhmiä. Akropoliin kupeessa on Herodes Atticuksen odeinon. 


Tämä teatteri, taisteluareena ja musiikkihalli rakennettiin noin 150-luvulla, kolmikerroksisen lavan ja 5 000 istumapaikan kera. Alkuperäinen Herodes Atticuksen odeinon tuhoutui valitettavasti jo 200-luvulla. Paikka entisöitiin 1950-luvulla ja nykyisin siellä järjestetään ulkoilmakonsertteja. 

Kreikassa saa tunnetusti hyvää ruokaa. Ateenan niin kuin monen muunkin kaupungin ongelma on, että mauttomat ja hajuttomat turistiravintolat ovat vallanneet kaupunkia. Onneksi joukosta löytyy myös hyviä ravintoloita. 

Yksi parhaista vaihtoehdoista lounaaksi on fetasalaatti, valkosipulileipä ja tsatsiki. 


Jos olet jo käynyt Akropoliin kukkulalla, pääset samalla lipulla katsomaan ylijumala Zeuksen temppeliä.


Likavittóksen kukkulalle pääset maisemareittiä kävellen tai köysiradalla. Äiti ja reissulasse kävelivät huipulle, ei omasta halustaan vaan ihan vahingossa, kun eivät olleet katsoneet etukäteen mistä köysiratas lähtisi. 


Likavittóksen huipulta 277 metrin korkeudesta löytyy valkoinen Ágios Geórgioksen kappeli.
  

Sekä maisemaravintola, josta avautuu näkymät Ateenaan. 


Kauanko Ateenassa viettää aikaa? Historian suurkuluttajat saavat aikaa kulumaan kaupungissa useita päiviä tutkien antiikin aarteita. Äidin mielestä kolme tai neljä päivää on riittävä määrä. 

Ateenasta pääsee kätevästi metrolla Pireuksen satamaan, josta voi lähteä laivalla Kreikan saarille. Lähellä olevalle Eginan saarelle voi tehdä vaikka päiväretken, laivalippujen hinnat ovat edullisia. Mikäli menet Ateenaan, on matkalle syytä varata käteistä rahaa, sillä läheskään joka paikassa et pysty maksamaan luottokortilla. 

T. Ape The Bloggaaja

P.S. Muita matkakertomuksia voit lukea klikkaamalla tästä.1 kommentti:

  1. Me kävimme edellisen kerran Ateenassa kesällä 1976 - joten uusintakäynti alkaisi varmaan olla paikallaan! Tosin näimme vilaukselta myös Ateenaa ajaessamme sen läpi matkalla Piraeuksen satamaan, kun kävimme Kreikassa purjehtimassa 2000-luvun alussa, mutta silloin ei ollut aikaa pysähtyä tuohon kaupunkiin, kun meitä odotti sininen meri ja retki Piraeuksesta Kosille. Mutta kyllä me Ateenaankin vielä palaamme, toivottavasti!

    VastaaPoista