lauantai 22. marraskuuta 2014

Lappeenranta, Suomen suurin hiekkalinna ja historian havinaa

Matkani suuntautuvat yleensä Suomen rajojen ulkopuolelle, mutta elokuussa vierailin Lappeenrannassa. Jos jollekin tuli heti mieleen, että Lappeenranta on se paikka, jossa soi humppa, niin se ei ole pitänyt enää vuosiin paikkansa. Lappeenranta on yli 360 vuotta vanha kaupunki ja se oli aikanaan merkittävä tervakaupan keskus. Kaupunkioikeudet Lappeenranta sai vuonna 1649. 

Jos suuntaat kesälomalla kohti iloista Itä-Suomea, niin tässä sinulle muutama vinkki mitä Lappeenrannasta löytyy. 

1) Linnoitus eli vanha kaupunki. Linnoituksesta löydät mm. museoita, pikkuputiikkeja, kahvilan, ravintolan ja Suomen vanhimman ortodoksisen kirkon.  

2) Kesäteatteri sijaitsee myös linnoituksen kupeessa. 

3) Suomen suurin hiekkalinna rakennetaan aina kesän kynnyksellä uudestaan. Nähtävyys on ilmainen ja tänä vuonna aiheena oli musiikki.  

Alueelta löytyy myös lapsille kaksi huvipuistolaitetta, tänä vuonna laitteet olivat pikkujuna ja vähän suurempi karuselli. Liput laitteisiin maksoin yhden euron ja päivälippu kolme euroa. Aika edullista minun mielestäni.  Hiekkalinna avataan kesäkuun alkupuolella ja se on auki elokuun loppuun. Linnan rakentamiseen käytetään noin kolme miljoonaa kiloa hiekkaa!Löysin aivan huisin hienon apinapatsaan. Nyt en tosin yhtään tiedä miten patsas liittyy musiikkiin. 


Hiekkalinna avattiin ensimmäisen kerran vuonna 2004 ja aiheena oli keskiaika. Vuosien varrella teemana on ollut myös viidakko, meriseikkailu, avaruus, villilänsi, satulinna, dinosaurukset, sirkus, Willimiehenranta ja Kalevala. Saas nähdä mikä ensi vuoden aihe on.


Kaupungissa käy myös paljon venäläisiä turisteja ostoksilla, koska Lappeenrantaan on lyhyt matka Venäjän rajalta. 


Kävimme ostamassa kalaa kaupasta. Kalat pistettiin pakettiin ja teipattiin teipillä, jossa luki: "Älä avaa tätä Suomessa". Minä jo ehdin huolestua, että emmekö saa ruokaa, mutta onneksi rohkea ihminen avasi paketin kielloista huolimatta. 


5) Satama-alue on lähellä linnoitusta ja hiekkalinnaa. Kesäisin satamassa on avoinna kaksi ravintolalaivaa, jotka täyttyvät ihmisistä kuumina kesäpäivinä ja lämpiminä kesäiltoina. Lisäksi satamasta löytyy kasinoterassi, kahvila ja kojuja, joista voi ostaa pikkupurtavaa ja jäätelöä.


6) Prinsessa Armaada (seuraavassa kuvassa) on vanha tervahöyry. Laiva on valmistunut vuonna 1902 ja kuuluisaksi tämä paatti on tullut vanhasta suomalaisesta elokuvasta Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta.

Nykyisin tervahöyry toimii terassina ja ravintolana, josta saa mm. salaatteja, kalaa, liha- ja kanaruokia.7) Laivaristeilyt Saimaalla 

Satamasta lähtee erilaisia risteilyjä. Esimerkiksi ms/Camilla tekee saaristo- ja kanavaristeilyjä, laivalla on myös á la carte ravintola. El Faro on puolestaan pienempi paatti, joka tekee myös tilausristeilyjä. Lappeenrannasta voi tehdä myös yhden päivän viisumivapaan risteilymatkan Viipuriin saakka. 

8) Paikallista leipää, joka on vielä lämmintä kaupasta ostettuna. 


Pullin rieska on mielestäni eri hyvää, leipä tosin pitää syödä samana päivänä kun se on leivottu. Tämä rieska on ohraleipä ei ole sellainen lituska leipä, niinkuin esimerkiksi Lapin rieska. 

Samana päivänä paistettuun leipään ei tarvitse laittaa mitään leikkeleitä päälle, vaan leipä maistuu eri hyvältä ihan vaan Flooran, voin tai Oivariinin kera.  


9) Vety ja Atomi. Sanonta meneen näin: "Syö Vety, niin et pety". No sanonta tuskin pitää paikkansa, jos et pidä lihapiirakoista. Minulle Vety kyllä maistui. 

Vety on keitto- tai savukinkulla ja keitetyllä kananmunalla täytetty lihapiirakka, kun taas Atomiin voi puolestaan valita itse joko kinkun tai kananmunan. Mausteet lisätään asiakkaan toivomuksen mukaan.
Vetyjä ja Atomeja saa mm. Lappeenrannan toreilta. Minun mielestäni parhaat Vedyt saa kauppatorilta, mutta satamatorilla on kauniimmat maisemat. Jos haluat syödä Vedyn tai Atomin satamatorilla, niin suuntaa Satama Sanniin. 

T. Ape 

P.S. Muita matkakertomuksia ja matkavinkkejä voit lukea klikkaamalla tästä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti