keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Hyvät ja huonot rannat

Tänään olen katsellut rantakuvia ja miettinyt, mikä tekee rannasta hyvän ja mikä huonon. 

Minun mielestäni rannalla ei saa olla liikaa ihmisiä, eikä myöskään kaupustelijoita, jotka tyrkyttävät kaikenlaista turhaa tavaraa. Rannalta pitäisi päästä myös helposti uimaan. Vesi saisi olla kirkasta ja meduusat kaukana rannasta. Olisi myös kiva, jos rannalla olisi kivien sijaan hiekkaa, jotta voisin rakentaa hiekkalinnoja. Mukavaa olisi myös, että rannalta löytyisi kauniita simpukoita ja kiviä, joita voisin kerätä. 

Otin äidin albumista muutaman kuvan erilaisista rannoista. 

1) Kos, Kreikka. Kossin saarelta löytyy kauniita ja hyviä rantoja, mutta seuraava ranta ei kuulu joukkoon. Äiti yritti aamusta etsiä rantaa ja ensimmäinen löydetty ranta ei ollut mieleinen. 

Hurjan ahtaan näköistä, en minäkään tuolla viihtyisi. Saarella paistaa kuitenkin usein aurinko ja vesi on todella kirkasta. Auringonottajalle saari on varmasti mieluinen, mutta saarella on myös paljon turisteja. 2) Eilat, Israel. Eilat on ollut pitkään turistikohde ja se näkyy myös rannan vieressä olevalla rantakadulla. Punaisen meren alue on ehkä enemmänkin sukeltajien kohde, eikä minun äitini sukella. 


3) Kap Verde, Sal. Rannat ovat hurjan leveitä ja hienoja. Sallin saarella tosin tuulee aina ja hiekka on niin hienoa, että hiekka pöllyää rannalla tuulen mukana. Merenkäynti saattaa olla myös kovaa, joten uimaan ei välttämättä pääse. 


4) Pantai Mirota, Batam, Indonesia. Tällä rannalla oli mukavaa. Muita turisteja ei näkynyt. Rannalla ei ollut myöskään aurinkotuoleja, banaaniveneitä tai muuta turisteille järjestettyä viihdykettä. 5) Batam, ei niin hyvä ranta. Eksyimme Batamilla seuraavalle rannalle. Ranta oli roskainen, eikä rannalta olisi päässyt uimaan. Emme jääneet rannalle, vaan lähdimme etsimään parempaa rantaa. 6) Sentosa, Singapore. Sentosan saarella on ihmisten "tekemiä" rantoja. Ranta oli kaunis, mutta itse pidän enemmän luonnon muokkaamista rannoista. Rantakahvilassa oli korkeat hinnat. Onneksi on jo kevät ja kesä tekee tuloaan, enkä pääsemme kohta Suomessakin nauttimaan rantaelämästä. Ehkä ei nyt ihan vielä voi mennä rannalle aurinkoa ottamaan, vaikka uskaliaat ovatkin jo käyneet uimassa ihan ilman saunaa. 

Millainen on sinun unelmaranta? Onko se kenties Australiassa, Balilla tai Bora Boralla?

T. Ape

P.S. Muita matkajuttuja pääset lukemaan klikkaamalla tästä


5 kommenttia:

 1. Euroopassa parhaat rannat ovat saarilla eli Menorcalla, Mallorcalla ja Kyproksella. Karibialla hyviä rantoja on melkein joka maassa. Aasiassa hyviä rantoja on Thaimaassa, erityisesti Krabin alueella. Mutta jotenkin veikkaan, että en ole vielä edes parasta rantaa nähnyt. Jotenkin epäilen, että kuvien perusteella parhaat rannat ovat Malediiveilla, Bora Boralla ja Australiassa pikkusaarilla, esim Whitesundey. :)

  VastaaPoista
 2. Luulen myös, että minulla on vielä paras ranta näkemättä ja kokematta. Malediivien, Bora Boran ja Australian rannat näyttävät kuvissa tosiaan hienoilta. Ainut mikä mietityttää on se, että kun on nähnyt niin hienoja kuvia kyseisistä rannoista, että onko omat odotukset liian suuret ja kokemus ei olekaan niin hieno mitä on odottanut. Mutta pakkohan se on joku päivä selvittää. ;)

  VastaaPoista
 3. Euroopan hienoimmat rannat on Kreetalla. Länsirannikolla eteläkärjessä Elafonisi. Vaaleanpunaista korallihiekkaa, matalassa vedessä voi kahlata pikku saarelle saakka. Hiukan vaivalloisen matkan päässä syrjäisessä kolkassa, joten ei ole ihan täyteen kansoitettu. Toinen hieno ranta on idässä etelärannikolla Ierapetran edustalla Chisin saarella. Pehmeää valkoista puutetrihiekkaa, kristallinkirkasta vettä. Laivamatka kestää reilun tunnin, pikku satamapoukamasta kannattaa tarpoa saaren poikki väljemmille ranoille.
  Lännen ja idän väliin mahtuu tietysti satoja hienoja rantoja niin etelässä kuin pohjoisessa. Yksi suosikeistani oli Georgiopoulos, Rethimnonista Haniaan päin, siellä vuorilta laskevat jääkylmät purot sekoittuvat virkistävästi rantaveteen. Nykyisin kylä ja sen ranta on liian suosittu ja vilkas rauhaa etsivälle. Kilometrien mittaisia lähes autioitakin rantoja löytyy, kun vain malttaa pysähtyä matkan varrella.

  VastaaPoista
 4. Paula, kiitos. Kreetalle ollaan menossa kesällä 2 viikoksi ja Elafonisi on todellakin listalla. Kreetalla on vielä kehuttu Vai rantaa, jossa ovat myös Euroopan ainoat luonnon palmut.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Paula vinkeistä. Hyvältä kuulostaa kuvaksesi rannoista, jopa niin hyviltä, että matkakuume alkoi nousemaan taas pahasti. Kiitos myös Kristinelle lisävinkistä. :)

  VastaaPoista